Artikkelit

Meidän maailma, meidän terveys

Maailman terveysjärjestö WHO:n (World Health Organization) arvion mukaan vältettävissä olevat ympäristösyyt aiheuttavat yli 13 miljoonaa kuolemaa vuosittain. Äärimmäiset sääilmiöt, maaperän heikkeneminen ja veden puute lisäävät syrjäytysmisriskiä ja vaikuttavat erityisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten terveyteen.

Maailman terveyspäivä 2022

Maailman terveyspäivää vietetään 7. päivä huhtikuuta, joka on myös Maailman terveysjärjestön perustamispäivä. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta maailmanlaajuisista terveysongelmista sekä parantaa hyvinvointia. Terveyspäivälle valitaan vuosittain terveydellinen teema, ja vuonna 2022 teemaksi on valittu meidän maailma, meidän terveys. Teeman myötä YK ja WHO haluaa kiinnittää huomiota erityisesti ihmisten ja planeettamme hyvinvointiin. Ilmastokriisi on suurin yksittäinen terveysuhka ihmiskunnalle, lisäten riskiä sairastua muun muassa syöpään, astmaan ja sydänsairauksiin.

 

”Poliittiset, sosiaaliset ja kaupalliset päätöksemme ohjaavat ilmasto- ja terveyskriisiä. Yli 90 % ihmisistä hengittää epäterveellistä ilmaa, joka johtuu fossiilisten polttoaineiden poltosta. Hyttyset levittävät tauteja kauemmas ja nopeammin kuin koskaan ennen. Äärimmäiset sääilmiöt, maan huononeminen ja veden niukkuus syrjäyttävät ihmisiä ja vaikuttavat heidän terveyteensä. Saastetta ja muovia löytyy syvimpien valtameriemme pohjalta, korkeimmilta vuorilta, ja ne ovat sieltä päässeet ravintoketjuumme. Pitkälle prosessoidut, epäterveelliset ruuat ja juomat ajavat liikalihavuuden aaltoa, lisäävät syöpää ja sydänsairauksia, sekä tuottavat kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä.” (WHO: World health day 2022)

 

 

”Our planet, Our health” – World Health Organization

Terveellinen ja turvallinen ympäristö ei ole kaikille itsestäänselvyys. Monet ihmiset ympäri maailman elävät ilman puhdasta ilmaa, vettä ja ruokaa sekä ilman hygieenisiä saniteettitiloja tai terveyspalveluja.

Jokainen meistä voi toimia ilmasto- ja ympäristöystävällisesti. Jotta ilmastokriisiin pystytään vastaamaan on jokaisen yksilön ja yrityksen annettava panoksensa. Kaikki teot eivät ole vaativia, vaan usein jo pienillä toimintatapojen muutoksilla saadaan aikaan hyvää. Nyt on viimeistään aika alkaa toimia!

Haluamme nostaa esille WHO:n esittämiä toimia, joilla jokainen voi matalalla kynnyksellä parantaa omaa ja yrityksensä toimintaa. Suomessa olemme monia maita edellä arjen ympäristöteoissa ja hyvä niin! Jatketaan arvokasta työtä meidän maailman, meidän terveytemme tähden.

Mitä yrityksenä voimme tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi?

 • Sammuta valot työajan jälkeen.
 • Tue etätyötä mahdollisuuksien mukaan.
 • Poista pitkälle jalostetut ja pakatut elintarvikkeet työpaikalta.
 • Vähennä toimintasi kasvihuonekaasupäästöjä.
 • Suojaa, edistä ja tue imetystä. Imetys on terveellistä ja kestävää ruokaa vauvoille.
 • Varmista, että työntekijöillä on aina puhdasta vettä saatavilla.

Toimi ja inspiroi muita!

”Toimi ja inspiroi muita” – WHO:n viiden tavoitteen suunnitelma:

 • Kävele tai pyöräile töihin vähintään yhtenä päivänä viikossa. Valitse yksityisautoilun sijaan joukkoliikenne.
 • Vaihda uusiutuvaan energiaan. Älä lämmitä huonetta yli 21,5 °C, ja sammuta valot, kun et ole huoneessa.
 • Osta tuoreet elintarvikkeet paikallisilta tuottajilta ja vältä pitkälle jalostettuja ruokia ja juomia.
 • Lopeta tupakointi. Tupakka on tappaja ja saastuttaja.
 • Osta vähemmän muovia; käytä kestokasseja.

Lue lisää